Pro všechna ctitele Panny Marie Karmelské, a pro příznivce karmelského řádu.

slavné sliby br. Pavla Michala od Neposkvrněného srdce Panny Marie

13. 12. 2008 19:36

Před časem jsem dával na nástěnku oznámení o slavných slibech jednoho bosého karmelitána ze slánského kláštera Nejsvětější Trojice, tak mi přijde dobré nechat o tom stručnou zprávu.

Mše spojená se sliby se konala v klášterním kostele (který se jinak přes zimu nepoužívá, protože je dost studený; bohoslužby se konají ve velké místnosti, která je k tomu v přízemí kláštera vyhrazena). Byl obsazený do posledního místečka, ale nikdo nestál.

Promluva o. Petra Glogara OCD byla - bez přehánění - jedna z nejsilnějších, jaké jsem kdy slyšel, ale netroufám si reprodukovat ji, protože se bojím, že bych ji jakýmkoli pokusem o přetlumočení strašně vyprázdnil a možná i překroutil (většinu jsem zapomněl a vzpomněl bych si maximálně na několik osamocených myšlenek - a všichni dobře víme, jak zavádějící jsou věty bez kontextu). Každopádně doporučuji všem (zejména lidem uvažujícím o té či oné formě zasvěceného života), mají-li šanci slyšet nahrávku (nevím, jestli někdo nahrával nebo filmoval - třeba ne), aby tu možnost využili. Myslím, že to bude stát za to.

Trochu šokem pro mě bylo, jak jsou vlastní sliby krátké a že jde vlastně o slib jediný - vždycky jsem si představoval, že "řeholní sliby" mají tři oddělené části, kterými profes "prochází" postupně; také jsem čekal, že text bude mnohem květnatější :)

V závěrečné miniřeči provinciál janovské provincie (pod kterou české domy patří) řádu bosých bratří blahoslavené Panny Marie z Hory Karmel mj. vyjádřil naději, že brzy budou následovat profese další - vzhledem k tomu, že musí vědět, jak to v české subprovincii, která mu podléhá, je, se dá předpokládat, že to nebyl projev pouhé zbožné naděje (o níž nejen T.Merton říká, že je často k nerozeznání podobná beznaději), ale spíše decentní upozornění, že další slavné sliby jsou na obzoru.

Zobrazeno 1725×

Komentáře

Neuš

Děkuju za ten článek!

ZuzanaP

Připojuji se k poděkování a chci poprosit, pokud někdo máte k dispozici onu nahrávku, jestli by se nedala nějak přeposlat...

dromedar

No, ona asi žádná nevznikla. (Jestli jo a někdo ji máte, budu rád, když mi ji pošlete taky :) ).

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio